2007/09/25

Lolita fajták


A különböző változatok közti határok könnyen elmosódnak, igazából csak a divatlapok különböztetik meg őket ennyire élesen, hogy ötleteket adjanak különböző variációkhoz.

Gothic Lolita (gothloli)

Jellemzője a fekete-fehér ruházat.
Márkák: Moi-même-Moitié (Megjegyzés: Az EGL (Elegant Gothic Lolita) az csak a Moi-même-Moitié ruháira vonatkozik, ugyanúgy, mint az EGA (Elegant Gothic Aristocrat)), Atelier Boz, de lényegében mindegyik márka árul fekete vagy fekete-fehér ruhákat.

Alfajai:

  • kurololi – csak fekete
  • gurololi – "gruesome lolita", kötésekkel, művérrel és szemkötővel kiegészíttet gothloli.

Sweet Lolita (amaloli)

Sok fodor és csipke jellemző rá, célja, hogy viselője minél tündéribb és édesebb legyen. Általában használt színei: pasztellkék, pasztellrózsaszín, krém és piros. Ezeket fehérrel szokás párosítani, de akár feketével is lehet, az is lehet édes. A mintás ruhákat általában virágok, gyümölcsök vagy édes ételek díszítik.
Márkák: Baby, the Stars Shine Bright, Metamophose ~ temps de fille, Angelic Pretty

Alfaja:

  • shirololi – tiszta fehér

Classic Lolita

Azok, akik hűek maradtak viktoriánus, barokk és rokokó divat inspirálta kinézethez. Komolyabb, felnőttesebb a többi Lolitánál, gyakran használ mélyebb színeket, mint a burgundi vagy barna, de gyakori a piszkos fehér, antik fehér, rózsaszín, kék és fekete. Jellemző rá a karcsúbb szabás és a magasított derék. Egyik gyakori változata a fekete-fehér maid, azaz cselédlány kinézet. (Megj.: Az Alice Csodaországban stílusú, kötényes ruhák NEM a Classic Lolitához tartoznak)
Márkák: Innocent World, Mary Magdalene, Victorian Maiden, Juliette et Justine

Punk Lolita

Punk elemek (biztosítótű, láncok, rakott szoknya, rövid haj, szakadt anyag) keveredése a Lolitával.
Márkák: A+Lidel, Putumayo, h. NAOTO, Na+H

Erotic Lolita (erololi)

Azaz az erotikus Lolita. Rövidebb a szoknyát hord, mint a többi Lolita, kilátszó fehérneművel (az alsószoknya, fűző, harisnyakötő vagy a középkori fehérnemű). Viktoriánus értelemben erotikus, legfeljebb csak a térdek és a vállak látszanak ki.
Márka: Antique Beast

Wa Lolita

A kimono/yukata és a Lolita keveredése, azaz kimonoszerű a felső, s fodros, buggyos szoknya a szokásos térdzoknival és cipellővel. (a név eredete: régebben Japánt a Harmónia Földjének, azaz a Wa Földjének nevezték.

Qi Lolita

Gyakran nem különítik el a Wa Lolitától. A tradicionális kínai viselet és a Lolita keveredése.

Pirate Lolita

Kalózos kinézetről, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni.
Márka: Baby, the Stars Shine Bright (Alice and the Pirates vonal)

1 megjegyzés:

Sieglinde írta...

Kérdés: lehet-e a Classic verziót steampunk elemekkel variálni?